Sunday, March 29, 2009

Sekolah Rendah Jalan Raja Muda 1 Dalam Kenangan..


Hari tuh ada add kawan lama kt Facebook masa sekolah rendah di SRK JRM 1, tengah2 sebok tengok pfofile dia ternmpak lak pix2 lama.Dalam salah satu pix tuh aldah la pix aku hik3...kecik nyer time tuh...comel sgt huhuhuh.Time tuh darjah 1 or darjah 2.Kalo tak silap masa tuh dlama kelas Hijau.Rasa nk nanges tengok pix tuh.kwan-kawan yangh ada dlm pix tuh pon kecik2 jer dan kalo nk dibandingkan denga nsekarang mmg jauh beza sbb kebanyakkan dah jadi bapak dan mak budak.Pastu nampak la satu pix Cikgu Amran.Seorang cikgu yang sgt2 dedikasi dan prihatin dan baik masa tuh.Suka tolong anak murid.Tp Cikgu Amran ni tegas orgnya dan agak garang tp sangat2 baik.

Teringat satu ketika kalo tak silap tiem tuh darjah 4 dan dia menjadi guru kelas dan mengajar matapelajaran Alam dan Manusia.Masa tuh dia masuk dengan muka masam..mgkin moody kot..Pastu tuh bg announcement kt kelas surug semua senyap sebab dia nak bagi kerta ujian Alam dan Manusia.Masa tuh semau takut sebaga ujian tuh dibg mengejut dan amaran dia sapa2 yg gagal akan kena rotan dan berdiri tengah padang.Aku pun time tuh tajut sesangat ..yelah masa ujian tuh mana ada baca buku.lengah tengaok cerita kartun kt tv.Bila sampi tiem dipanggil nama aku..punya la mengigil.Markah yg disebut kt aku masa tuh 46...dan 46 itu adalah markah tidak lulus bagi dia...Ya Allah tme tuh dah nak nangis dah (lgpun time sekolah rendah aku mmg kuat sgt nangis hik3..)

Bila jer pegi kt depan kelas dan amik kertas ujian tuh dia dengan muka marah bg kertas tuh masam nk makan org.Aku teriam dengan hati yg pasrah sedankan hati hati ada terasa nk terkucik pun ade.Tp bile tengaok balik tk kertas ujian ntuh rupa2nya markah sebenaryna ialah 64.Cikgu Amran sengaja terbalikkam markah tuh.Apa lagi biler tahu terus melompat la aku mcm org jumpa duit sejuta hahahahaha.Satu kelas gelak besar tengok teleah aku.Sampai Cikgu Amran cakap tak padan yang lembut huhuhuhu.Ahh itu antara pemgalaman manis sangat2 masa sekolah.Dengan rakan-rakan keals yg baik dan selalu nya tiem rehat aktiviti terpenting adalah main getah.

Kiranya time sekolah tuh kalau time rehat makan hanta 5 minit dan yg selebihnya mesti main getah.Siap ada pertandingan lagi hahahahaha.Dan dalam permainan ni aku selalu dalam kumpulan terkuat heheheh yelah dalam sekolah tu yang excited main getah itu aku jer...yang kuat nangis pun aku..yang selalu kena kacau pun aku...yang kena cium dalam surau sekolah pun aku gak hahahah( part yang ini biarlah rahsia huk3..)
Time kt SRK JRM 1 ni pun aku suka tiem sukan.Mesti masuk acara lari 4 kali sertus meter or 4 kali 200 meter.ku berada dalam kumpulan rumah hijau.Selalunya kitaorg mesti menang dalam tempat ketiga atau kedua.Time sukan ni la acara yang paling best sekali rasa macam masuk Olimpik gitewww.

Owhh sgt2 byk kenangan kt sekolah tuh.Sekarang ni kalau nk balik rumah dlm perjalanan terpandang SRK JRM 1 ni..dah nmpak lain jer...adalah bangunan lama masih kt situ tp yg selebihnya semua dan modified baru dan nmpak lagi cantik.Moga kenangan disitu terus tersemat dihati dan harap sangat2 dpt berjumpa lagi denga nteman2 lama di SRK JRM 1..Insyaallah....

6 comments:

ZuE ZuLaiNa said...

adeq satu skolah ngan awal ashaari ke??hehehe...
mase 1988 tu umur zue baru 2 tahun...tua nya adeq~~~~!!!
muahahahahhaa!!

Amy Carmeen said...

hey....biadap tul zue nih....time ni adik sajer2 jer daftar kt selokah ni..tp time tuh adik pon bru 2 thn setengah ok hahahahha

ZuE ZuLaiNa said...

perasan!
muahahahaha!
adeq, byknye typing error...
hehehe~

Amy Carmeen said...

hahahhaa ye ker...i muda lagi la..even skrg pon still 23 thn ok hahahahaha

ZuE ZuLaiNa said...

pakai calculator ke nak kira umur yg tipu itewww....
hehehe!

Anonymous said...

laa.. ni sape ni? umangg aihh...yg mane satu? sekelas ngan mazz ye? yg ni kakak mazz, anak cikgu saharah...